Timlact

Daca doriti sa deveniti partenerul nostru va rugam sa ne contactati.

s

Rasele de bovine

Știați că…

  • Vacile furnizează 90%  din cantitatea de lapte consumată la nivel mondial;
  • Din cele 24 de ore, o vacă mănâncă și rumegă timp de 8 ore, iar 8 ore se odihnește;
  • Vacile se așează și se ridică în medie de 14 ori pe zi;
  • Aceste animale au memorie bună așa că trebuie să te porți frumos în preajma lor. Vacilor le este ușor să recunoască chipurile pe care le-au văzut anterior.

Clasificare bovine

Normandă

Acest tip de bovină își are originea în Normandia, Franța și a fost adusă în țară de către vikingi în secolele IX și al Xl. Este o vacă ce are culoarea roșie și nonculoarea alb. Ocazional acestea au zone cu păr brun, adică niște aspecte de dungi ca ale tigrilor sau aspecte de pete roșii. Este o rasă de dimensiune medie și poate cântării între 1.200 și 1.500 lbs. Vaca normandă dă cea mai mare cantitate de lapte. Acest lapte de vacă este folosit și în multe brânzeturi, precum celebrul Camembert de Normandie.

Aubrac

Aubrac este o vacă de dimensiune medie, ușor de întreținut. În Franța, acestea trăiesc la o altitudine medie de 3.000 capete și de asemenea, pot rezista în condiții aspre.

Vacile Aubrac pot fi hrănite cu amestec de iarbă și fân și astfel se pot reduce costurile de producție.

Producția medie de lapte este de 2250 kg pe lactație la 4,2% grăsime.

Blonde D’aquitaine

Vacile Blonde d’aquitaine provine din sud-vestul Franța (zonele văii Garonne și Pirinei). Astăzi, acest tip de bovina este cunoscută ca fiind cea mai buna și cea mai populară carne de vită din Franța.

Culorile care predomină sunt  de la aproape alb la aproape roșu. Acestea sunt fertile, fiind ușor de împerecheat și produc viței cu ritm de creștere rapid. Se pot adapta ușor la căldură. Ele cresc în  toate climatele din SUA, Canada și zonele tropicelor.

Holstein

Mai întâi și-a câștigat popularitatea în America și Canada, apoi în Germania. Atunci când ajunge la maturitate, vaca Holstein poate cântări 600 de kg, producând 6500-7000 kg de lapte annual. Vacile Holstein dau cea mai mare producție de lapte din România

Stațiunea de Cercetare Șimnic deține vaci din rasa Holstein-Frize din anii 70, iar primele exemplare de vaci au fost aduse din Danemarca, iar în ultimii 45 de ani numărul acestora a ajuns la 170.

„Poate să consume aproape 20 de kilograme de substanță uscată pe zi şi au un uger foarte mare”, spune Gabriel Motor Gil, medic veterinar.

Salers

Culoarea ce o definește este mahon roșu sau nonculoarea negru. Poate cântării între 650 kg și 900 kg. Sunt ușor de întreținut și sunt versatile atunci când vine vorba de climat (se adaptează ușor la verile călduroase și iernile geroase).

Originea acestei rase provine tot din Franța, din Masivul Central. Vacile Salers sunt o rasă rustică, foarte rezistente deoarece au fost crescute în zonă muntoasă, unde nu exista posibilitatea culturii de cereale.

În România întâlnim acest tip de vaci în Sălaj, la ferma lui Radu Husău.

Charolais

Își are originea în Franța, regiunea Charolles. Aceste rase sunt populare în țări precum Brazilia, Argentina și Africa de Sud. Acestea sunt albe, cu nasul roz, au corpul mare și lung.

Atunci când ating pragul maturității pot cântării între 700 și 800 kg. Rasa Charolais reprezintă rasa de carne numărul 1 din Europa, în mod special în Franța. Ele se adaptează bine și în Canada, Australia, Ungaria sau India. Pot fi hrănite cu mai multe tipuri de furaje (paie, iarbă de pășune, fân). Cei care vor să crească astfel de vaci trebuie să dispună de o suprafață bună de pășune.

În România, astfel de vaci găsim la Slobozia-Blăneasa, la 15 km de Tecuci, județul Galați. 

Montbeliarde

Acestea provin din Jura, zona dintre Elveția și Franța. Greutatea media la maturitate poate fi între 650 și 800 kg. Acestea sunt vaci de dimeniuni medii-mari pentru lapte. Sunt roși și au capetele albe. Trăiesc bine în climatele vitrege și rezistă la schimbări de temperature (vara-iarna).

Vacile Montbeliarde pot produce circa 7486 de litri de lapte per lactație.

Bălțata Românească (info extra)

Acest tip de vacă a rezultat în urma împerecherii dintre Sura de stepă transilvăneană și taurul Simmental importat din Elveția, Austria, Germania, Cehia și Slovacia. Zonele în care s-a efectuat încrucișarea celor doua rase au fost: Banat, Transilvania și Bucovina.

Alb cu o tentă roșiatică sunt nuanțele caracteristice acestei rase de vaci. Sunt blânde, răbdătoare și poate ajunge la o greutate de circa 600 kg.

Aria de răspândire recomandată pentru această rasă este reprezentată de județele din interiorul Arcului Carpatic, din Câmpia de Vest, dar și de cele din sud-vestul și nordul țării.

Aberdeen Angus

Își are originea în Scoția, dar a devenit foarte populară atât în Marea Britanie, cât și în SUA. Pot avea culoarea roșie sau nonculoarea negru și nu pot sta afară pe tot parcursul anului.

Vacile Aberdeen Angus nu au nicio problemă cu frigul.

Limousine

Provin din vestul Masivului Central din Franța, regiunea Limousin. Aceste vaci pot atinge o greutate de 650 până la 850 kg.

În România, vacile Limousine au prins rădăcini în Transilvania. Acestea sunt prezente chiar și în ferme mici. Este o rasă modernă și se adaptează la orice condiții (sunt foarte rezistibile).

Simmental

Rasa Simmental a fost folosită în lume pentru încrucișarea cu multe alte specii de bovine, pe teritoriul României luând naștere rasa de vite Bălțată Românească.

Pot atinge o greutate cuprinsă între 600-800 kg, iar producția medie anuală este de aproximativ 5.000 de litri de lapte. Sunt vaci liniște, blânde și ușor de crescut.

Acestea se pot adapta ușor la diferite condiții climatice.