
Cel mai consumat lapte la nivel mondial este laptele de vacă, fiind unul dintre cele mai complete alimente existente, cu peste 100 de substanțe necesare organismului.
Proteinele constituie partea cea mai valoroasa a laptelui si sunt compuse din globuline, albumine si cazeină, aceasta din urmă fiind cea mai importantă sursă de aminoacizi, cu valori nutriționale deosebite. Consumând 0,7 litri de lapte zilnic, putem asigura organismului cantitatea minimă de proteine de origine animală pentru 24 ore, esențială pentru sănătate.
Laptele de vacă reprezintă cea mai bună sursă de calciu și contribuie la dezvoltarea oaselor și a dinților, conține fier, flor si zinc, dar si aproxomativ 50 de miligrame de sodiu in 100 de mililitri de lapte. De asemenea, este bogat în vitamine din grupul B, vitamina A si D.
Laptele în dieta umană
Laptele este prezent în alimentația civilizațiilor umane de mii de ani. Studiile arată că oamenii au început să consume lapte cu aproximativ 11.000 de ani în urmă, atunci când au început să domesticească animalele. Laptele care era consumat de strămoșii noștri și care este recomandat să fie consumat și în zilele noastre, este cel natural, fără adaosuri și neprelucrat la temperaturi foarte înalte. Din păcate, cele mai multe tipuri de lapte din comerț își pierd din calități și valori nutriționale, din cauza prelucrării.
Laptele natural vs. laptele prelucrat
Laptele proaspăt, natural, conține toți cei 22 aminoacizi, inclusive cei 8 aminoacizi necesari pentru funcție proteinelor. Așadar, laptele natural este o sursă de proteine complete, care își păstrează toate valorile nutriționale. În cee ace privește laptele procesat, valoarea biologică a acestuia este redusă cu 17%, din cauza procesului de încălzire, care afectează cel puțin 2 dintre acești aminoacizi (lizina și histidine).
În ceea ce privește grăsimile, laptele neprelucrat conține 18 acizi grași, saturați și nesaturați, care ajută la formarea membanelor celulare sănătoase. Procesul de pasteurizare, însă, compromite în mare măsură conținutul de grăsimi din lapte, oxidând, de fapt, aceste grăsimi și făcându-le toxice pentru organism.
Vitaminele sunt, de asemenea, afectate de procesul de prelucrare. Vitaminele A și C sunt complet distruse în urma procesului de încălzire, iar 38% din vitaminele B nu supraviețuiesc în produsul final.
Potrivit informării de presă a Institutului Național de Statistică, unităţile de procesare au colectat în anul 2019, cu 1,1% mai mult lapte de vacă, respectiv 12.556 tone, comparativ cu anul anterior. În total, au fost colectate 1,122 milioane de tone de lapte de vacă.
Pentru anul 2019, statisticile arată că producția laptelui de consum a crescut cu 8,2% (+25.123 tone), iar a laptelui acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 4,8% (10.273 tone). În ceea ce privește consumul smântânei, acesta a crescut cu 1,8% (1.227 tone), iar pentru brânzeturi s-a constatat un surplus de 2,6%, adică 2.432 tone).